Ekonomi som egenföretagare

När du är egenföretagare är det mycket att tänka på. Förutom att genomföra projekt ska du även ha koll på ekonomin och andra administrativa uppgifter. Om ekonomin tillåter det kan det vara värt att hyra en kontorsplats för att få mer struktur på jobblivet och skilja det från privatlivet. Du kan enkelt och smidigt hyra kontor i Stockholm. De senaste åren har det kommit flera kreativa lösningar som inte alls kostar skjortan. Du kan helt enkelt välja en kontorsplats som matchar din ekonomi. När du har en kontorsplats kan du träffa likasinnade och knyta nya kontakter.

Håll koll på utgifterna

För att du ska kunna betala dina räkningar behöver du se till att få in projekt som täcker dina behov. Men för att veta att du arbetat tillräckligt behöver du ha koll på ekonomin. Du kan grovt räkna att du får ut ungefär 50 procent av den summan som du fakturerar kunden. Du måste även ha koll på utgifterna. Ju mer utgifter du har desto mer behöver du dra in varje månad. Ett enkelt sätt att både få koll på företagets och den privata ekonomin är att ha koll på utgifterna. När du har koll på var pengarna tar vägen blir du automatiskt väldigt kostnadsmedveten. Du kommer inte att betala för saker som du inte har någon användning av. Se till att du har de mest prisvärda lösningarna när det kommer till mobilabonnemang och försäkringar. Gör en budget för att ha stenkoll på allt.

Fakturering

Att ha koll på likviditeten och kassaflödet är också viktigt. Med det menas att du ska försöka att ha en så jämn ström på inkomsterna och utgifterna som möjligt. Att fakturera så snabbt det går är en bra idé och göra. Skicka även en påminnelse direkt om kunden är försenad med betalningen. Använd den kortast möjliga betalningstiden för att få pengarna så snabbt som möjligt. Att ha koll på skatter, moms och avgifter är också viktigt. Du behöver ha koll på detta för att inte måsta betala en större summa pengar när du ska deklarera. Det är din uppgift som egenföretagare att ha koll på sådant. Du kan alltid anlita en redovisningsbyrå om du inte vill göra allt själv.

Rekommenderade artiklar