Pantbanken – den bortglömda låneformen

Det finns både bra och dåliga saker med digitaliseringen av lån. Det är enklare för konsumenten att låna, vilket i det stora hela är bra. Samtidigt innebär det att det är lättare att skuldsätta sig, vilket inte är lika bra. Vad som är klart är att ju mer kunskap du har om olika låneformer och vanliga ”fällor”, desto större möjlighet har du att få ett lån med goda villkor.

Skriverierna kring svenskarnas höga skulder och fenomenet snabblån har varit många. Snabblån kan vara en fantastisk nödlösning i många hushåll och en katastrof i ett annat. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns andra sätt att låna pengar, förutom olika former av blancolån. Ett sådant sätt är traditionell pantsättning.

Vad är en pantbark?

Kanske har du sett tv-programmet Pawn Stars. Programmet handlar om en pantbanks vardag i Las Vegas. Folk kommer in med saker som de vill sälja eller belåna. Belåna-delen är dock inte särskilt framträdande i tv-programmet, men det är i grunden en pantbanks affärsidé.

Det fungerar som så att pantbanken lånar ut pengar till dig mot att du lämnar en sak i pant. Om du inte betalar inom en viss tid går ägandeskapet för saken över till pantbanken. Belona Pantbank i Sverige tar mest emot ädelmetaller eller smycken i pant, och då helt digitalt. Om du är osäker på att skicka värdefulla smycken med posten, erbjuder Belona förbetalda och försäkrade pantpåsar som du kan använda för att skicka in allting säkert och smidigt.

Glöm inte riskerna med lån av alla slag

Låna pengar ska aldrig göras förhastat. Att gå igenom och jämföra lånealternativ som pantbank eller blancolån i lugn och ro är bäst. Kontrollera också samtliga alternativs återbetalningskrav och jämför med din egen budgetering för att se om du kommer kunna betala lånet i den takt som villkoren säger.

Rekommenderade artiklar