Så slipper du pengaångest

Forskning har visat att det finns ett samband mellan en bra psykisk hälsa och en balanserad privatekonomi. Med några enkla knep och tips kan du som har en ekonomi i obalans få ordning på den och på köpet kan du må bättre. En sak som du kan göra om du har smålån och dyra krediter är att samla alla dem i ett lån. Om du vill ha en nystart ska du kolla in Nstart som kan hjälpa dig att samla dina lån. Med Nstart kan du påbörja din resa mot att bli helt skuldfri.

Sänk månadskostnaderna

Att inte ha skulder som tynger dig kan också vara något som bidrar till ett bättre mående. Fördelarna med att samla dina lån är att du kan få betydligt bättre villkor, en längre återbetalningstid och därmed lägre månadskostnader. När du sänker dina månadskostnader kan du minska stress och oro kring den egna ekonomin.

Spara pengar och öka tryggheten

Genom att starta ett sparande kan du också minska din oro kring pengar. När du har en summa pengar på ett bankkonto har du en säkerhet. Du vet att du kan betala vissa kostnader som kan uppstå helt oförutsett. När du samlar dina lån och sänker dina månadskostnader kan du använda de pengarna du sparar där till att antingen betala av mer på ditt lån eller välja att spara dem.

Håll den uppsatta budgeten

Det finns även andra sätt för att få utrymme i ekonomin för att kunna spara pengar. Det du ska börja med är att sätta upp en budget. När du gör det kommer du att få en bättre överblick av din ekonomi, vilket även ger dig en bättre kontroll på pengarna. När du har en budget kan du enkelt se vad du skulle kunna dra in på. Det finns oftast småutgifter som du kan klara dig utan. Att dra in på småutgifter kan bli mer pengar än du kan tro. Du kan även jämföra olika avtal och priser på dina fasta utgifter. Det kan exempelvis vara elavtal, mobilabonnemang och försäkringar. När det kommer till budget är det viktiga att du försöker hålla den. Det kräver disciplin men det är värt det.

Inför köpstopp under en period

För att ha en balanserad ekonomi ska inte utgifterna överstiga inkomsterna. Det är även bra att ha utrymme för ett sparande. När det kommer till sparande är även små summor värda att spara. Även om det 100 kronor är det värt att spara. Till slut kommer du att ha skrapat ihop en större summa. För att spara pengar kan du även införa ett köpstopp eller bara handla saker som är begagnade. När du väl måste köpa något ska du ta för vana att jämföra priser.

Rekommenderade artiklar