Kombinera anställning och eget företag

Att säga upp sig och starta eget kan vara riskfyllt. De flesta har utgifter för boende, transport och annat som måste betalas varje månad. En osäker inkomst från ett nystartat företag är därför inte ett realistiskt alternativ för de flesta. Genom att istället kombinera en fast anställning med eget företag går det att ha kvar tryggheten.

För att komma igång med eget företag behöver du ha en bra affärsidé och även veta hur du ska nå rätt målgrupp. Initialt kan det behövas pengar till inköp av produkter och till marknadsföring. Hos krea.se kan du enkelt få förslag på flera olika långivare. På så sätt blir det enkelt att hitta det mest fördelaktiga lånet till din verksamhet. När du kommit igång med faktureringen kan du även få in pengarna snabbare på företagskontot genom att sälja fakturorna via Kreas webbaserade tjänst.

Registrera företaget hos myndigheter

För att kunna skicka fakturor behöver du registrera ett formellt företag. Många föredrar att ha ett aktiebolag men det kräver att du lägger in 25 000 kronor i aktiekapital. Ett billigare sätt är att registrera en enskild firma. Tänk på att en enskild firma innebär att du har ett personligt ansvar för företagets ekonomi. På Verksamt.se kan du läsa mer om hur det går till att starta företag samt även registrera företaget. Verksamt är ett samarbete mellan flera svenska myndigheter som exempelvis Bolagsverket och Skatteverket. För att kunna utföra ärenden på Verksamt behöver du ett BankID.

Ha kontroll på siffrorna

Om du inte kan bokföring till punkt och pricka bör du leja ut denna del till proffs. Det är viktigt att saker som moms, arbetsgivaravgifter och den årliga inkomstdeklarationen blir rätt. Om du vill hålla nere kostnaderna kan du lära dig enklare bokföring och endast anlita en redovisningsbyrå för skattedeklarationerna och årsredovisningen.

Gör en tydlig plan för företaget

Fördelen med att starta eget företag när du samtidigt har en tryggad inkomst från en anställning är att du kan göra allting i lugn och ro. Lägg ordentligt med tid på en bra affärsplan och fundera ut hur du når ut till kunder på bästa sätt. Om du har tid och ekonomisk möjlighet är det bra att gå utbildningar inom ekonomi och företagande för att lära dig mer.

När ditt företag börjar växa kan det vara läge att trappa ner på din fasta anställning. Kanske är det möjligt att gå ner i tid? Ofta är inte skillnaden i lönekuvertet så stor om du arbetar 90 % istället för 100 %. Troligen har det ju även börjat komma in pengar i företaget som du kan ta ut som lön.

Rekommenderade artiklar