Ekonomitips till seniorer

När du är senior och har slutat arbeta minskar ofta inkomsten jämfört med när du arbetade. Ibland är det en stor skillnad och det kan bli tight att få pengarna att räcka till allt. Men det finns faktiskt bra saker som du kan göra för att förenkla din vardag och få ett bättre ekonomiskt läge. Du kan bland annat förlänga livslängden på din plånbok genom att utnyttja olika rabatter som finns exklusivt för seniorer. På Seniordeal kan du se vad det finns för rabatter. Utbudet kan förändras med nya fina rabatter. Därför ska du alltid ta för vana att kolla vilka rabatter som finns för tillfället. Om du exempelvis ska fixa nya glasögon, boka en hotell natt, handla apoteksvaror eller byta mobilabonnemang kan du få ett bättre pris. Det är onödigt att betala mer pengar för saker än nödvändigt, speciellt om du har lite ont om pengar.

Rörliga utgifter är lättare att påverka

För att ha stenkoll på vart pengarna går ska du göra en budget och se vad du har för fasta och rörliga utgifter. De fasta utgifterna är sådant som du måste betala medan rörliga utgifter är nöjen, shopping och utemat. När du skriver ner allt svart på vitt får du en bra överblick och kan lätt se vad du skulle kunna dra in på och klara dig utan. Det kan vara trevligare att åka på en resa istället för att shoppa saker som du egentligen inte behöver. Det är när budgeten inte går ihop du måste sålla bland utgifterna och prioritera det som är viktigast först.

Matkostnaderna är lätta att slimma

Mat är en utgiftspost som ofta går att göra något åt. Att veckohandla, handla livsmedel som är rabatterade och äta mat i säsong är bara några saker du kan göra för att slimma matkostnaderna men ändå äta bra mat. När du sätter upp en budget är det viktigt att den känns rimlig och att inkomsterna täcker alla utgifter som är nödvändiga. Om du har något att sälja som du inte använder kan det vara ett bra sätt att få in en extra slant.

Rekommenderade artiklar