Byt elbolag och spara tusenlappar

Just nu är energi och el på mångas läppar. Genom att byta till ett billigare elbolag kan du spara tusenlappar, särskilt om du har villa. Förutom att satsa på ett bra elavtal finns det mycket du kan göra för att minska dina energikostnader och få bättre ekonomi.

Hitta bästa elbolaget

El och energi är i fokus just nu. Kriget i Ukraina påverkar även oss i Sverige. Därför är det klokt att satsa på ett elavtal som inte kostar dig för mycket. Vi vet inte hur nästa vinter ser ut; hur det går med kriget, elleveranser och huruvida det blir en vargavinter. När du ska hitta det bästa avtalet för ditt hus eller sommarstuga är det smart att jämföra mellan olika elbolag på en sajt som BytElbolag.se. Istället för att du behöver surfa runt mellan de olika elbolagen, så jämför du enkelt på en sida på en gång. Tänk både på avgifter, vilket slags avtal som du vill ha, grön el och om du vill ha koll på elförbrukningen via en app. Gå in på Byt Elbolag och hitta ditt elbolag på ett enkelt och smidigt sätt. Elbolagen hjälper dig sedan att byta till dem, så det blir inget administrativt krångel.

Bättre ekonomi genom att minska på energikostnaderna

Vi svenskar har varit tämligen förskonade från höga elpriser i jämförelse med många andra länder, som Tyskland. Men både energiomställningen och kriget i Ukraina påverkar energipriset mycket. Den gröna omställningen är lite av en paradox: du kommer att spara mycket pengar genom att köpa en elbil, samtidigt som det inte finns nog med el för industrin. Omställningen är nödvändig, men svår. Som privatperson kan du dock göra mycket för att förbättra din ekonomi genom att fokusera på just elförbrukningen. Hus och sommarstugor kan sluka energi eller så kan de vara byggda för att behålla så mycket värme som möjligt. Du märker snabbt i plånboken hur välisolerat hus du har. Det är klokt att se över:

  • Fönster.
  • Dörrar.
  • Isolering.
  • Inomhustemperatur.
  • Gamla elapparater.
  • Externa värmekällor.
  • Solceller.

Genom att byta ut gamla fönster och dörrar kan du behålla mycket av värmen inne, liksom om du tilläggsisolerar huset. Att byta ut fönster är förvisso inte gratis, men med ROT-avdraget minskar du på kostnaden. I långa loppet kommer du att tjäna på det. Förutom att nya fönster håller energin på rätt sida av väggen, så ljudisolerar de också mycket. Har det gått ett par decennier sedan huset byggdes eller det gjordes något åt isoleringen? Då är det klokt att även se över tak och väggar.

Under årets kallaste månader kommer du att kunna spara in på elen genom att ha externa värmekällor som luftvärmepump och kamin. Du sparar tusenlappar, samtidigt som det bli varmt och skönt inomhus. En kamin är också bra att ha vid strömavbrott och oväder. Det är också smart att sätta upp solceller på taket.

Rekommenderade artiklar