Vägen till ett arbete

 

Ett arbete är väldigt viktigt för att vi ska få några pengar över huvud taget, men det är en ganska lång väg till att få ett arbete. Nu kommer du att få läsa mer om hur vägen till ett arbete kan se ut och saker du kan tänka på längst vägen.

Grundskolan

Första steget på vägen till arbete är att gå i grundskolan. När du går i grundskolan får du lära dig allt du behöver veta för att sedan kunna plugga vidare på gymnasiet, i grundskolan bygger du alltså grunden för ditt liv skulle man kunna säga. I Sverige är det skolplikt, vilket innebär att du måste gå i grundskolan men det är väldigt viktigt att du trivs i skolan.

Grundskolan är årskurs ett till nio, vilket är väldigt många år och då är det viktigt att du trivs. Om du inte skulle trivas i din skola på grund av till exempel mobbing är det viktigt att du får chansen att byta skola så snabbt som möjligt så att du kan fokusera på dina studier.

Under din tid på lågstadiet får du lära dig att läsa, skriva och räkna, denna tid är väldigt viktig för att du ska kunna börja läsa på högstadiet. På högstadiet behöver du kunna alla grunder från låg- och mellanstadiet och på högstadiet utökar du dina kunskaper och får lära dig nya saker.

Gymnasiet

I Sverige är det inte skolplikt på gymnasiet men det är väldigt viktigt att gå gymnasiet för att få en utbildning. Det finns många program som du kan välja mellan men det är viktigt att du väljer ett program som passar dig. Du läser på gymnasiet i tre år, sedan kan du välja att plugga vidare eller börja jobba.

Arbetsförmedlingen

När du ska ut i arbetslivet är det bra att vara medlem hos arbetsförmedlingen, där kan du få hjälp och stöd med att söka jobb. Du kan även hitta flera lediga tjänster via platsbanken som finns på arbetsförmedlingens hemsida.

A-kassa

Att vara medlem i en a-kassa är väldigt viktigt ifall du skulle bli av med ditt jobb eller om du inte hittar något arbete. Hos a-kassan kan du få pengar för de dagar du inte har något jobb men du måste söka jobb under tiden du är arbetslös för att ha rätt till ersättning från a-kassan.

Rekommenderade artiklar