Spara pengar med ett smart hem

Begreppet ”smarta hem” har blivit ett sätt för människor att beskriva den moderniserade teknik som man kan använda sig av för att göra vardagen lättare. För många är det ett ord som associeras med nytänkande och elektronik, men inte speciellt många associerar det med möjligheten att spara pengar. Orsaken till detta är helt enkelt för att många smarta enheter är mycket dyra i inköp, men när de väl är inhandlade och installerade kan de göra mycket för din ekonomi.

Vad är det då som ett ”smart hem” kan göra för dig? Ja, det beror helt enkelt på vad det är för typ av teknik som du använder dig av. Idag finns det många röststyrda enheter som du kan använda för att styra allt ifrån tv:n till lampor och mobiler, men det finns även mindre avancerade lösningar som t.ex. Siri eller Alexa.

Spara pengar genom att investera i teknik

Som tidigare nämnts finns det idag många olika hubbar som du kan använda dig av för att göra hemmet smartare, mer funktionellt och bekvämare. Med en hubb kan du t.ex. styra övervakningskameror och annan elektronik via din mobil, men du kan också sätta på och stänga av enheter även fast du inte befinner dig i närheten. Tittar man t.ex. på Homey så erbjuder denna hubb den mest avancerade tekniken du kan tänka dig. Här har man sett till att inte begränsa användaren på något viss, utan all typ av kommunikation kan kombineras. Det innebär att du kan ansluta Athom Homey till mobiler, belysning, termostat, övervakningssensorer och mycket mer.

Hur sparar man då pengar på detta? Ja, genom att helt enkelt kunna styra elektronik och energiförbrukning i hemmet var du än befinner dig. Har du glömt att stänga av kaffekokaren innan du går hemifrån kan du enkelt göra det via mobilen och om barnen har lämnat lamporna på i hallen är det bara att släcka dessa.

El förbrukas även när den inte används

Visste du att din elektronik fortsätter att förbruka el och energi, även när den inte används? Det är förvisso relativt små elkostnader som vi pratar om, men genom att ha koll på elförbrukningen kan du spara in mycket i det långa loppet. Prylar som mikrovågsugnar, mobilladdare och plattänger som fortfarande är inkopplade fortsätter att dra ström även när de inte används. Förvisso kan du inte koppla ur en laddare från avstånd med en smart enhet, men du kan åtminstone kontrollera den elektronik som drar mest, t.ex. datorer, tv:n och lamporna i bostaden.

Hur mycket en hubb kostar varierar ganska kraftigt, men räkna med ett pris på ca 1000-5000 kronor beroende på modell och varumärke. Det kan ses som en kostnad som är ganska hög, men å andra sidan kommer du att få tillbaka mycket av pengarna genom att kunna kontrollera energiförbrukningen. Du behöver inte välja de dyraste modellerna, men säkerställ att du alltid har en garanti om den inte skulle fungera som önskat.

Rekommenderade artiklar