När du väl har gått din utbildning och är redo att komma ut i arbetslivet är det dags att hitta ett arbete. Här kommer du att få läsa om hur du kan söka jobb men även hur arbetslivet ser ut.

Söka jobb

När du är klar med din utbildning är det dags att söka jobb. Du kan enkelt hitta ledig tjänster hos arbetsförmedlingens ”platsbanken”. När du söker jobb är det viktigt att du har ett CV och ett personligt brev som du kan visa upp i din ansökan. När du har hittat en tjänst att söka ska du lämna in ditt CV och personliga brev och sedan vänta på svar från rekryteraren.

Arbetsintervju

Om du kommer vidare i rekryteringsprocessen efter att du har sökt jobb får du komma på en arbetsintervju. På arbetsintervjun får du berätta om dig själv och vad du har för erfarenheter. Du får också svara på intervjuarens frågor. Om arbetsintervjun går bra och du är passande för rollen blir du informerad om att du har fått jobbet.

Börja jobba

När du väl har fått ditt jobb är det dags att börja jobba. Oftast jobbar man 8 timmar om dagen och har en timmes rast. Det är viktigt att du kommer i tid till jobbet och sköter dig, annars kan du bli av med jobbet. I Sverige jobbar man tills man är 65 år och då går man i pension, därför kan det vara bra att pensionsspara.

Pension

När du har jobbat hela livet är det dags att gå i pension. När du är pensionär får du pension istället för lön, men det kan vara bra att ha en del pengar sparade eftersom pensionen inte är så hög.

Rekommenderade artiklar