Att ha en ekonomisk buffert är som en krockkudde mot oförutsedda händelser i vardagen som kostar pengar. En buffert kan ses som en stor och viktig trygghet i din privatekonomi. Det är helt klart en bra idé att börja spara till en buffert om du inte redan har en idag. Om det redan inträffat någon händelse i din vardag som du inte kan betala för kan du alltid ta ett snabblån som du kan betala tillbaka vid nästkommande lön. Ett sådant lån behöver du betala tillbaka inom 30 dagar och snabblån lämpar sig för mindre konsumtion. Så om din frys har gått sönder eller du behöver laga bilen nu kan det vara en bra idé att ta ett sådant lån.

Bufferten är som en försäkring

Alla har olika livsstilar och olika ekonomiska situationer. En sparbuffert ser därmed olika ut från hushåll till hushåll. Om du bor i hus, har barn och bil kan du behöva en större buffert än om du bor ensam i en hyresrätt. Förutom att du ska tänka på saker som kan gå sönder och kosta pengar ska du tänka på vad som skulle hända om du blir av med jobbet. Fråga dig själv om du kommer att klara dig på a-kassan eller om du kommer behöva extra pengar. När det oförutsedda inträffar kommer du vara glad att du sparat ihop till en större summa pengar. Du kan se en buffert som en försäkring. En generell rekommendation är att du bör ha minst två månadslöner liggande på ett vanligt sparkonto.

Bygga upp en buffert

Det bästa sättet för att spara ihop en buffert är att månadsspara en viss summa. En tumregel som du kan gå efter är att spara 10 procent av din månadsinkomst. Om du inte har möjlighet till det ska du komma ihåg att allt sparande är bra. Gör en automatisk överföring från ditt lönekonto så att sparandet verkligen blir av. Om du inte har ett sparkonto redan öppnar du ett sådant, helst på en annan bank så att det inte är så lätt att ta från bufferten. Ett tips är att överföringen görs direkt lönen landar på kontot. Det finns risk att det inte finns något kvar att spara om du ska göra det i slutet på månaden.

Rekommenderade artiklar